Четверг,
19.07.2018
06:48Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


SOCIAL  

O tînără a încercat să trăiască o lună cu pensia medie în Moldova


 

Un experiment social publicat pe 60plus.md scoate la iveală dificultățile prin care trec cetățenii care trăiesc cu 1527 de lei pe lună - pensia medie a unui bătrîn în Republica Moldova. 

Experimentul a fost realizat de o tînăra jurnalistă Cristina Papușoi. Din start, aceasta a pus deoparte 527 de lei pentru plata serviciilor comunale. Restul - 1000 de lei - tînăra i-a împărțit pentru o lună, urmînd să cheltuiască 33 de lei pe zi.  Noile legi privind sistemul de pensii discriminează cetățenii.

Pentru a se limita la bugetul stabilit, tînăra a trebuit să renunțe la mai multe lucruri care făceau parte din modul ei de viață: ieșirile în oraș, mersul la teatru, procurarea încălțămintei sau a hainelor. De asemenea, inițiatoarea experimentului a trebuit să-și schimbe alimentația, consumînd mai puține fructe și mai multă hrișcă și orez. 

Prin urmare, jurnalista a slăbit două kilograme și a trebuit să facă fața cheltuielilor neprevăzute legate de procurarea medicamentelor și a unguentelor (tînăra a avut o întindere musculară cauzată de alimentația săracă în vitamine). 

La începutul celei de-a patra săptămîni, tînăra a renunțat la experiment, întrucît s-a simțit epuizată atît moral, cît și fizic. 

„Am avut sentimentul că mă solidarizez un pic cu bătrînii. De exemplu, am început să înțeleg mai bine vîrstnicii care în magazine sau la piață întreabă cît costă un produs sau altul”, scrie autoarea experimentului. 

Experimentul, realizat în cadrul programului social 60plus, a fost publicat sub denumirea „Să trăiești cu orice preț”.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, minimul de existență pentru pensionari a constituit 1547,5 lei și reprezintă 83,1% din valoarea medie pentru total populație. Mărimea medie a pensiei lunare stabilite la 1 ianuarie 2018 a constituit 1527,9 lei.


https://noi.md/
 


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100