Четверг,
19.07.2018
06:52Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


POLITICĂ  

Între Moscova și București: Iată ce a declarat ministrul moldovean de Externe


 

În cadrul reuniunii anuale a diplomației moldovenești, ministrul Afacerilor Externe a declarat că țara noastră, pentru ca să devină un stat viabil și funcțional, are nevoie de o diplomație dinamică ce va acționa din perspectiva interesului național.

CHIȘINĂU, 9 iul — Sputnik. Ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a declarat că relațiile dintre Chișinău și Moscova trebuie să revină pe un făgaș normal, dar acest lucru trebuie să se producă în albia fireasca a respectului fata de principiile dreptului international al Cartei ONU și al acceptului opțiunilor noastre strategice în calitate de actor al scenei internaționale. Declarația a fost făcută luni în cadrul reuniunii anuale a diplomației moldovenești.

”În relațiile cu Federația Rusă nu există altă alternativă decât dialogul constant şi acesta trebuie să fie unul coordonat, comun, bazat pe interesul național de respectare a suveranității naționale și integrării în UE”, a declarat Ulianovschi.

Referindu-se la relaţiile cu vecinii noştri, România și Ucraina, șeful diplomației moldovenești a punctat că acestea sunt de o prioritate absolută pentru atingerea obiectivelor naţionale strategice pe plan extern.

"România este, în mod natural; aliatul cel mai fiabil al Republicii Moldova, interesat sincer de avansarea noastră pe calea integrării europene, a modernizării şi stabilităţii ţării noastre… iar Ucraina, de care ne leagă probleme şi aspiraţii comune, este angajată într-o cooperare benefică privind controlul frontierei, soluţionarea conflictului transnistrean, etc", a specificat Tudor Ulianovschi.

În discursul său adresat diplomaților, ministrul de Externe a subliniat că Republica Moldova are nevoie de o diplomație dinamică, pragmatică, axată pe rezultate și care are datoria şi vocaţia de a lucra la ameliorarea imaginii ţării, de a prezenta realităţile interne din perspectiva statului de drept, a legislaţiei şi interesului naţional.

 

 

Vorbind despre problematica reintegrării țării, Ministrul a menționat că în dialogul cu factorii de decizie din ţările de acreditare, precum şi cu corpul diplomatic acreditat în aceste ţări, trebuie consolidată convingerea că soluţionarea problemei transnistrene va fi realizată exclusiv prin mijloace politice paşnice, pe calea negocierilor, iar statul moldovenesc reintegrat trebuie să fie unul viabil şi funcţional, având drept opţiune strategică pentru politica sa externă principiul neutralităţii şi obiectivul integrării europene consfinţite în Constituţie.


https://sputnik.md
 


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100