Воскресение,
19.08.2018
11:01Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
ACCIDENTE
DIVERSE
CULTURAL
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


POLITICĂ  

Exclusiv. A fost anunțată data alegerilor parlamentare în Moldova


 

Unul dintre autorii Legii cu privire la introducerea sistemului mixt de vot la alegerile parlamentare din Moldova a anunțat în studioul Sputnik Moldova când va avea loc următorul scrutin parlamentar.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Alegerile parlamentare ordinare în Moldova vor avea loc până la Revelion. Declarația a fost făcută în exclusivitate în studioul Sputnik Moldova de deputatul Sergiu Sârbu, unul dintre autorii Legii cu privire la introducerea sistemului mixt de vot la alegerile parlamentare din Moldova. 

 

Parlamentarul a declarat că scrutinul parlamentar urmează să se desfășoare în perioada 30 noiembrie 2018 – 28 februarie 2019. 

”Codul Electoral al Republicii Moldova prevede că alegerile deputaţilor în Parlament se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului precedent. Mandatul actualului Parlament expiră la 30 noiembrie. Cel mai probabil, alegerile vor avea loc până la Anul Nou”, a declarat deputatul. 

Din 2018, alegerile Parlamentului se vor efectua în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a declarat în studioul Sputnik Moldova că alegerile parlamentare ordinare din acest an vor costa în jur de 90 de milioane de lei. Potrivit președintelui CEC, această sumă deja a fost prevăzută în Legea bugetului de stat pentru anul 2018.

”Devizul de cheltuieli a fost aprobat de CEC. Este suma de peste 90 de milioane de lei și această sumă se regăsește în Legea bugetului de stat”, a declarat Russu.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

https://sputnik.md


 


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100