Понедельник,
16.07.2018
11:51Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


POLITICĂ  

R. Moldova ar putea părăsi CSI: „Prezența noastră în acest SUROGAT SOVIETIC e contraproductivă. Rămânerea ar fi un gest INAMICAL față de Kiev”


 

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a dispus inițierea procedurilor de ieșire din Comunitatea Statelor Independente (CSI) a statului vecin. Acest anunț a fost făcut în cadrul unui eveniment la care a participat și premierul Pavel Filip - Forumul de Securitate de la Kiev. Acum, după anunțul Kievului, autoritățile de Chișinău trebuie să urmeze exemplul și să se retragă din CSI, consideră analistul politic Petru Bogatu.

Potrivit sursei citate, deși Ucraina nu participă din 2014 la lucrările Comunității, retragerea sa oficială nu numai că închide un capitol în istorie, ci și creează o nouă situație geopolitică pentru R. Moldova.

„Nu încape îndoială că decizia, de altfel, previzibilă de a părăsi CSI a marcat discuțiile purtate de Petro Poroșenko și Pavel Filip. R. Moldova, odată cu retragerea iminentă a Ucrainei, nu mai are un hotar comun cu CSI. Prezența noastră în acest surogat sovietic nu ne-a adus niciun beneficiu, din contră, a fost folosită de Rusia pentru a justifica ocupația militară a Transnistriei. Moscova a invocat caracterul special al legăturilor noastre istorice pentru a rămâne la Nistru”, consideră acesta.

De asemenea, Bogatu crede că în lipsa Kievului și fără un hotar comun, prezența R. Moldova în această comunitate nu e doar inutilă, ci și contraproductivă.

„Acum, dacă nu am avut noi curajul primii să ne desprindem de vasalitatea orientală, ne-a desprins Ucraina prin retragerea sa din CSI. Rămânerea noastră în CSI în spatele Ucrainei ar fi un gest inamical față de Kiev care ne-a dat de înțeles, cu ocazia vizitei lui Pavel Filip, că ne este și aliat, și pavăză în fața amenințărilor ruse. Promulgarea de către președintele Petro Poroșenko, chiar în fața premierului moldovean, a legii cu privire la instituirea controlului comun asupra segmentului transnistrean al frontierei este un semn concludent că de acum încolo ambele state, Ucraina și R. Moldova, poartă o singură centură de siguranță”, a mai adăugat analistul politic, în cadrul unei emisiuni.

Anterior, deputații fracțiunii Partidului Liberal au înregistrat o inițiativă legislativă privind retragerea R. Moldova din CSI. La rândul său, premierul Pavel Filip spunea în luna februarie curent că ieșirea din CSI nu ar fi benefică pentru R. Moldova.

„CSI nu este doar Rusia, avem relații bune cu statele din Comunitate, există un acord de comerț liber și multe alte facilități pe care le avem cu țările membre ale CSI. Analizele efectuate de către colegii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii arată că plecarea R. Moldova din CSI nu este benefică pentru țara noastră”, spunea Pavel Filip, în cadrul unei emisiuni la un post public de televiziune.

http://www.ziarulnational.md/

 


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100