Пятница,
17.08.2018
22:18Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
ACCIDENTE
DIVERSE
CULTURAL
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


IN MEMORIAM  

NE-A PARASIT SCRIITORUL IGOR CREŢU


 

Uniunea Scriitorilor din Moldova anunță cu profundă durere încetarea din viață, în ziua de 23 februarie 2018, a scriitorului Igor Crețu, poet, reputat traducător din literatura rusă și din literatura universală.

Igor Crețu s-a născut pe 21 martie1922, la Vladimirești, Cahul, într-o familie de intelectuali, descendenți din munții Făgăraș. Tatăl, Constantin Crețu (1892-1975), învățător, activist al Partidului Național Țărănesc, a fost deputat și senator de Cahul în mai multe legislaturi. Studii la Liceul „B.P. Hasdeu” din Chișinău. Din august 1944 se află pe front (România, Ungaria, Cehoslovacia), cu gradul de sublocotenent. Revenind la Chișinău, continuă studiile la Facultatea de Istorie și Filologie a Universității de Stat din Moldova (1951) și cursurile superioare de pe lângă Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1958).

Debutează cu versuri încă în anii de liceu. Renunță însă la poezie. A dat traduceri de un înalt nivel artistic, circa 60 de volume din literatura universală, într-o limbă a cărei mlădiere și cursivitate îl învecinează cu miracolele poetice populare.
A obținut numeroase premii și medalii, printre care Premiul de Stat al Moldovei în domeniul literaturii și artei (1972), Premiul literar „Gh. Asachi”, Maestru Emerit în Artă (1986), Scriitor al Poporului din Republica Moldova (1992), „Ordinului Republicii” (1996), Medalia „Mihai Eminescu” (1999), Meritul cultural al României în grad de Comandor, categoria A.

Prin plecarea lui Igor Crețu cultura noastră a devenit mai săracă. Dumnezeu să-l odihnească în pace.

 

 


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100