Воскресение,
19.08.2018
11:02Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
ACCIDENTE
DIVERSE
CULTURAL
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ECONOMIE  

În Moldova sînt cele mai mari prețuri la gaze pentru populație din CSI


 

În Armenia și Moldova gazele naturale pentru populație au cel mai mare preţ, iar cel mai ieftin gaz pentru populație este vîndut în Uzbekistan, Kazahstan și Rusia.

Informaţiile privind preţul gazelor au fost publicate în materialele analitice ale Companiei MLS-Group, pe care le citează KazTAG. Prețurile sînt prezentate acolo în tenge (KZT), fiind convertite la cursul oficial curent al Băncii Naționale a Kazahstanului. După cum este menționat, în special, costul unui metru cub de gaz natural pentru populația din Armenia este de 106 tenge(0,33 dolari), din Moldova – de 104 tenge (0,32 dolari), din Ucraina –de 82 tenge (0,25 dolari). Urmează Kîrgîzstanul, unde gazul costă 69 de dolari (0,21 dolari) per 1 metru cub.

 

În Belarus "combustibilul albastru" costă 65 de tenge (0,2 dolari) pentru 1 metru cub. În același timp, cel mai ieftin gaz din CSI pentru populație este vîndut pe piața Uzbekistanului - 14 tenge (0,04 dolari).

 

Pe cel de-al doilea loc, lapreţul minim "combustibilului albastru" este preconizat pentru populația Kazahstanului, unde costul mediu al gazului pentru consumatorii de pe piața internă este de 24 tenge (0,07 dolari).Totodată, costul gazelor variază în diferite zone. Dacă în regiunile sudice costul combustibilului albastru variază de la 27 pînă la 36 tenge (0,08-0,11 dolari) pe metrul cub, atunci în vestul Kazahstanului, un metru cub de gaz costă între 8 și 10 tenge (0,02-0,03 dolari). În alte regiuni, preţulvariază de la 11 la 19 tenge (0,03-0,06 dolari). O asemenea politică a prețurilor este influențată de distanțe uriașe, care necesită cheltuieli semnificative pentru transportul de gaze.

În continuare pe lista cu gaz ieftin pentru populaţieurmează Rusia cu 36 tenge (0,11 dolari) și Azerbaidjan cu 39 de tenge (0,12 dolari) pentru

Experții menţionează că cel mai scump gaz este realizat în țările, care nu au resurse proprii și trebuie să importe "combustibil albastru". Iar pentru cetățenii din Kazahstan, "combustibilul albastru" este mult mai ieftin decîtpentru consumatorii altor țări, iar în multe privințe prețurile la gaze stabil mici în Kazahstan rămîn datorită subvențiilor SA "KazTransGas", care vinde populației sale mult mai ieftin decît prețul de cost.

https://noi.md


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100