Воскресение,
19.08.2018
04:36Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
ACCIDENTE
DIVERSE
CULTURAL
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

Un conferențiar universitar dă de pământ cu sistemul de sănătate moldovenesc


 

 

Doctorul Dumitru Noroc, conferențiar universitar, deputat în primul Parlament, spune că sistemul de sănătate din țară este pus la pământ. Avem o populație bolnăvicioasă și disperată, ceea dă dureri de cap nu numai populației, dar și Guvernului. Acum, în an preelectoral, autoritățile s-au gândit că trebuie să mai facă ceva și pentru medicină și pregătesc echipe de trimis în raioane, în sate, adică să aducă medicul în sat la cetățean. O practică de pe timpul Uniunii Sovietice, spune medicul. 

„Metodele acestea noi le-am trecut demult, acei care am lucrat încă pe vremea sovietică, pentru că și atunci se făceau brigăzi și le trimiteau în sate, depistau bolnavii. Dar lucrul rămânea tot așa, fiindcă pentru a trata boala trebuie să ai condiții bune și un cetățean care vrea să se trateze, are grijă de sănătatea lui”, a menționat Dumitru Noroc într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Potrivit doctorului, examinările acestea profilactice sunt mai mult pentru cei sănătoși. Oricine s-ar bucura ca medicul să-i vină acasă, dar întrebarea este: „Cu ce vine medicul?”. „Va să zică, medicul vine acolo, vine o echipă de specialiști luați de aici, că și în oraș îs puțini, (…), duși în sate, care n-au cu dânșii investigațiile care pot să le facă, n-au aparataj acolo performant; măsoară tensiunea, pulsul, dau un sfat și pe urmă îi dau bolnavului o serie de îndreptări – să se ducă în raion sau în centrele republicane”, a notat conferențiarul, menționând că lucrul pe care o să-l facă echipa trimisă îl poate face o asistentă medicală sau un medic de familie pe loc.

Dumitru Noroc consideră că, dacă se doresc reforme, e nevoie de început cu reprofilarea staționarelor, iar numărul de paturi care există să fie folosit rațional. Un alt aspect ține de farmacii și medicamente. „Farmaciile-s toate particulare. Statul și-a cam luat grija, n-avem puncte farmaceutice în sate, n-avem farmacii de stat care să ia asupra lor cheltuielile pentru a aproviziona cu medicamente. Dacă noi am avea punctele acestea farmaceutice în sistem, atunci cheltuielile pentru întreținere, pentru serviciile comunale le-ar lua asupra sa spitalul sau centrul medicilor de familie și n-ar intra în cost; particularul pune în cost toate astea”. Doctorul mai spune că trebuie procurate autobuze fluorografice pentru sate pentru depistarea precoce a unor maladii. 

Sursa: ipn.md


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100