Пятница,
20.07.2018
00:16Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

DOLIU ÎN ÎNTREAGA ŢARĂ! Astăzi se împlinesc 69 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia (FOTOREPORT)


 

 

 Drapelele au fost coborâte în bernă, iar în biserici au bătut clopotele pentru victimele deportărilor staliniste. Astăzi se împlinesc 69 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia, iar în ţară a fost decretată zi de doliu. 


Ceremonia de comemorare a victimelor a început în faţa clădirii Guvernului. 

Ulterior, membrii Guvernului, dar şi victimele represiunilor staliniste au ţinut un moment de reculegere.

"În memoria celor care au plătit cu vieţile, care au fost jertfiţi şi surghiuniţi pe nedrept. Vă rugăm să ţinem un moment de reculegere." 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a pornit sirenele în memoria deportaților. 

Iar în biserici au fost oficiate slujbe de pomenire. 

Simpla pronunțare a cuvântului Siberia stârneşte şi astăzi sentimente de groază, a menţionat premierul Pavel Filip în discursul său. 

"Pentru noi este important să ştiţi că ne gândim la dumneavoastră. Să ştiţi că noi nu am uitat şi îmi dau seama că ajutorul nostru este unul mai mult simbolic decât un suport adevărat metrial. Cred cu tărie că cei care staţi în faţa noastră, cei care aţi supravieţuit, eu nu vreau să vă numesc victime, dumneavoastră sunteţi adevărata noastră inspiraţie", a spus premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

În prezent, în Moldova mai locuiesc peste opt mii de deportați. Recent, Guvernul le-a majorat alocațiile lunare până la 500 de lei, iar preţul biletelor de odihnă la sanatorii au fost reduse cu 50 la sută.

"Mă bucură faptul că anul acesta Guvernul s-a întors cu faţa spre noi deportaţii care într-adevăr am suferit, am trecut prin genocidul comunist. Poporul ne respectă pentru munca noastră şi noi respectăm Guvernul pentru că într-adevăr a alocat aceşti bani pentru noi ca să ne uşureze un pic viaţa", a spus Valentina Sturza, preşedintele Asociaţiei foştilor deportaţi din Republica Moldova.

"Vă mulţumim că ne-aţi scos din anonimat. Doresc Guvernului nostru putere, dumneavoastră aţi făcut un lucru foarte mare. Noi o să vă susţinem, pentru că nu ne mai trebuie să se repete acest calvar", a spus Raisa Iaroţchi, preşedintele Asociaţiei foştilor deportaţi din Edineţ.

Numele celor peste 35 de mii de victime ale deportărilor au fost citite de membrii cabinetului de miniştri.

Şi drapelul din faţa clădirii Parlamentului a fost coborât în bernă, iar drapelele de stat din fața instituției au fost legate cu panglică de doliu în amintirea celor care au avut de suferit de pe urma celui de-al doilea val de deportări din 1949. Istoricii estimează că în cadrul operaţiunii, denumită conspirativ "IUG", adică "SUD", a avut loc cel mai mare val de deportări din Basarabia.

Datele oficiale arată că peste 35 de mii de moldoveni au fost duşi în Siberia și în nordul Kazahstanului. În realitate, spun istoricii, numărul celor ridicaţi din Basarabia ar fi mult mai mare. La întocmirea listelor s-a ţinut cont de activitatea capului familiei, dar şi de avere. Operaţiunea a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, la ora 2:00. Documentele de arhivă au scos la iveală că totul a fost pregătit minuţios timp de aproape şase luni.

Astăzi este zi de doliu naţional. Se împlinesc 69 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia. Istoricii estimează că, în cadrul operaţiunii din iulie 1949, denumită conspirativ "IUG", adică "SUD", a avut loc cel mai mare val de deportări de la noi.

Datele oficiale arată că peste 35 de mii de moldoveni au fost duşi în Siberia și în nordul Kazahstanului. În realitate, spun istoricii, numărul celor ridicaţi ar fi mult mai mare. La întocmirea listelor s-a ţinut cont de activitatea capului familiei, de averea sa şi dacă acesta a colaborat sau nu cu fostele administrații românești.

Operaţiunea a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, la ora 2:00. Documentele de arhivă au scos la iveală că totul a fost pregătit minuţios timp de aproape şase luni.

În prezent, în Moldova locuiesc peste opt mii de deportați. Recent, Guvernul a majorat alocațiile pentru aceștia până la 500 de lei, iar bilete de odihnă la sanatorii au fost reduse cu 50 la sută.

PUBLIKA.MD va transmite principalele evenimente în direct.

Cu ocazia comemorării victimelor deportărilor staliniste la guvern are loc o ceremonie solemnă la care participă toţi membriii cabinetului de miniştri în frunte cu premierul Pavel Filip. 

De dimineaţă drapelul a fost coborât în bernă, iar începând cu ora 10 va continua ceremonia, la care miniştriii vor ţine un minut de reculegere. De asemenea, premierul Pavel Filip împreună cu colegii lui vor citi o parte din numele persoanelor care în anul 1949 au fost deportate în Siberia sau Kazahstan. 

La ceremonie participă şi victimele deportărilor care mai sunt încă în viaţă, iar pe tot parcursul zilei la guvern vor fi citite numele celor peste 35 de mii de victime ale deportărilor, iar pe panourile din oraş vor fi rulate numele acestora. 

De asemenea, în memoria celor care au trecut în nefiiinţă în timpul deportărilor vor fi ţinute slujbe de pomenire, iar la ora 10:00 vor bate clopotele bisericilor din toată ţara. La aceeaşi oră vor suna toate alarmele din ţară, iar la ora 11:00 la Palatul Republicii va fi ţinută o slujbă de pomenire. 

https://www.publika.md

 


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100