Воскресение,
19.08.2018
11:03Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
ACCIDENTE
DIVERSE
CULTURAL
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

O scriitoare originară din Moldova, stabilită în Franța, și-a lansat trei cărți la Chișinău


 

 

Scriitoarea și jurnalista de investigație Olga Căpățână, participantă la războiul din Afganistan și cel de pe Nistru, originară din R. Moldova, stabilită de mai mulți ani în Franța, și-a lansat ieri la Biblioteca Națională, cărțile „Dobrenii”, „Agent Dublu” și „Lilith”, apărute la o editură din București, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a felicitat-o pe autoare cu ocazia lansării celor trei lucrări la Chișinău, unde este așteptată de publicul autohton. „Viața jurnalistei și scriitoarei Olga Căpățână este demnă de un film. Trecută prin ororile războiului, aceasta vorbește prin cărțile ei nu doar despre ceea ce a văzut și a trăit în acele momente de groază, ci și despre dragostea de viață și de semeni, despre puterea femeiască, despre iubire și dorul de țară. Este un om care știe să-și păstreze sentimentele și totodată, să lupte”, a remarcat oficialul.

La rândul său, criticul literar Andrei Țurcanu a subliniat că romanul „Dobrenii” al Olgăi Căpățână este o proză palpitantă, care te agață la trei nivele: este un roman despre războiul de pe Nistru din 1992, un roman de dragoste și o biografie a unei femei dintre două războaie -  războiul din Afganistan și războiul de pe Nistru.  

Potrivit criticului literar român Theodor Codreanu, prefațatorul volumului sus-menționat, „Dobrenii” ”este o carte de profundă încărcătură emoțională, de un lirism epic structurat, narativ, din note de jurnal, scrisori, parabole, povestiri la persoana a treia, localizate în Basarabia, la Tiraspol, la Kabul și în alte locuri ale frontului afgan, dar și în Rusia etc.”.

Despre volumul „Agent Dublu”, scriitoarea Călina Trifan a afirmat că este o carte de atitudine, scrisă din perspectivă feminină, despre obolul femeilor în conflictul din Afganistan. „Am citit aceste povești de viață și de moarte despre teatrul de război din Afganistan cu mare interes, chiar mai mult, de la început până la sfârșit cu ochii împăienjeniți de lacrimi. Autoarea a cunoscut infernul pe viu și destinele, poveștile nu sunt pură fabulație. Din acest punct de vedere, volumul e mai mult decât o culegere de povestiri artistice despre războiul în cauză, pentru că Olga Căpățână scrie exact ce a văzut. În volume dintr-astea, se întâmplă des să găsești date mai veridice decât în comunicatele sărace și în analele oficiale, dacă nu chiar amănuntele morții propriului fiu, frate… Scrisul ei are valențe terapeutice”, a accentuat Călina Trifan.

Cel de-al treilea volum, „Lilith”, include versuri semnate de autoare. „Volumul de față, cu care Olga Căpățână ne îmbie la o nouă bucurie a sufletului izvodite din puterea magică a cuvintelor, cred că este definitoriu pentru orizontul liric al autoarei și reprezintă o treaptă superioară a creației sale”, a subliniat în cadrul evenimentului, editorul și prefațatorul cărții, Firiță Carp, de la o editură din București.

Olga Căpățână s-a născut în anul 1954 în satul Lencăuți, raionul Ocnița. A absolvit Facultatea de filologie a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. A activat în calitate de ofițer în armata sovietică, iar după destrămarea URSS – în Armata Națională. A participat la Războiul din Afganistan și la cel pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova. După ce a revenit de la război, Olga Căpăţână a început să scrie versuri, romane, cărţi pentru copii, dar şi „Memoriile celor căzuţi în Afganistan” şi „Memoriile celor căzuţi în Transnistria”, care au fost traduse în limbile rusă și franceză. Potrivit editorilor și criticilor literari, lucrările sale sunt de o profundă încărcătură emoţională, având ca laitmotive: omul, războiul, destinul și dragostea.

În anul 2004, Olga Căpățână a emigrat în Franța, unde locuiește până în prezent și activează ca jurnalist de investigație. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Olga Căpățână a fost decorată cu medalia de aur a Academiei Internaționale Franceze.

Autor: moldpres.md

 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100