Четверг,
19.07.2018
02:52Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

S-au terminat tragediile pacienților cu boală de rinichi? La Bălți s-a deschis un centru de tratament prin dializă


 

Cazuri tragice în care s-au pomenit unele persoane aflate în dializă nu se mai vor repeta, cel puțin în nordul republicii, promit autoritățile. Pacienții cu boala cronică de rinichi vor putea să urmeze tratamentul prin dializă la centrul „BB-Dializă” din Bălți, construit grație unui parteneriat public-privat.

Tratamentul cum este dializă se urmează atunci când rinichii nu mai pot îndepărta din corp excesul de lichide și deșeurile metabolice.

Centrul „BB-Dializă”, deschis astăzi la Bălți, are o capacitate de circa 200 de persoane și este dotat cu peste 140 de aparate pentru tratamentul prin dializă.

„Pentru astăzi este suficient, dar mâine va fi puțin”, a declarat profesorul în medicină, Adrian Tănase, prezent la ceremonia de deschidere.

 Cert este că, în momentul de față, capacitatea centrului depășește de două ori necesitatea actuală a tratamentului prin dializă a pacienților.

„Este bine să avem această rezervă. […] Este vorba de un serviciu critic, care trebuie acordat acum și la moment. Orice întârziere complică viața acestor pacienți”, a spus secretarul de stat în domeniul sănătății, Boris Gîlca.

„Ne bucurăm că am reușit și am reușit la timp”, a adăugat oficialul.

El a recunoscut că, până acum, pacienții din nordul țării treceau prin experiențe foarte dificile, fiind nevoiți să parcurgă peste 100 de km până la Chișinău - un drum istovitor- de fiecare dată când aveau nevoie de dializă.

Potrivit autorităților, centrele asemănătoare celui deschis astăzi la Bălți ar mai putea apărea și în alte raioane ale republicii.

 În noiembrie 2017, o fată aflată de 10 ani în dializă a decedat, refuzată de trei spitale. Mai mulți cetățeni s-au arătat șocați de acea tragedie. Prim-ministrul Pavel Filip a cerut atunci să fie cercetat modul în care au acționat angajații instituțiilor statului, în special din spitalul raional Drochia și din spitalul municipal Bălți.

http://agora.md/

 

 

 


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100