Четверг,
21.06.2018
11:35Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

Mihai Volontir a jucat de-a lungul carierei sale în 120 de roluri de teatru şi film


 

„Viaţa asta-i scurtă tare, cât ai mirosi o floare”, cânta maestrul Mihai Volontir, de la naşterea căruia se împlinesc astăzi 84 de ani. Actor care de-a lungul carierei sale a jucat în 120 de roluri de teatru şi film, dar şi interpret care a lăsat în urmă şlagăre apreciate. Mihai Volontir a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Scurtă a fost viaţa lui Mihai Volontir pentru societatea însetată de creaţia lui. Marele actor s-a născut la 9 martie 1934, în satul Glinjeni, raionul Rezina. A fost unul din cei 278 de delegaţi ai primului Parlament, care a votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. A debutat ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-Film” în anul 1967 în filmul Se caută un paznic”, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. De asemenea l-a interpretat pe Dimitrie Cantemir în filmul cu acelaşi nume.
 
Fiind remarcat pentru talentul său, a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul ţiganului Budulai din serialul Ţiganii” i-a adus celebritate, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc din anii '70-'80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată Întoarcerea lui Budulai”. În 1996 a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”. Ulterior a fost decorat cu „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincţie de stat a Republicii Moldova. În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească. 
 
Mihai Volontir a plecat la cele veşnice la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015. Maestrul a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Central din strada Armenească din Chişinău.
http://tvrmoldova.md/

 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100