Пятница,
20.07.2018
21:24Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

BALŢIUL RĂMAS REPETENT


E februarie déjà. E a doua luna a lui 2018, dar la Bălti e încă ianuarie. Capitala de nord rămâne repetentă, ca întotdeauna.

Vedeţi şi Dumneavoastră. Bradul de Revelion, inaugurat încă în ultima decadă a lui decembrie trecut în Piaţa „Vasile Alecsandri” a urbei, a fost demontat în ultima zi a lui ianuarie. Tot aici e şi patinoarul, pus la dispoziţia bălţenilor tot cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Şi tot abia în aceste zile se demontează nişte scâncioburi aduse la Bălţi nu doar să bucure copiii localnicilor, dar ca proprietarii lor să facă şi business. Undeva, pe la unele colţuri de strada, mai “bucură” ochii nişte panouri enorme, pe fonul albastru al cărora bălţenii sunt felicitaţi cu ocazia sărbătorilor de iarnă de către primarul Renato Usatâi, care nu a mai dat pe la Bălţi din septembrie 2016.

Bună treabă, veti zice. Să stea bradul şi patinoarul macar şi anul întreg în piaţă, că nu încurcă nimănui. Nu avem nici noi nimic împotrivă, dacă nu ar exista o regulă a raţionalului şi bunei cuviinţe şi dacă acest stil repetent de organizare şi diriguire a vieţii a peste 100 mii de locuitori ai municipiului Bălţi, nu ar bate la ochi prin dezordinea şi anarhia ce domina pe parcursul ultimilor ani în capitala de nord.

Dacă se cer exemple, puteţi găsi câte vreţi. Chiar şi cel cu greva foamei anunţată de o bună parte a fracţinii „Partidul Nostru” din cadrul Consiliului Municipal Bălţi. Atenţie mare: o bună parte, nu a fracţiunii în întregime. Cu exerciţii de circ, care stârnesc ovaţii false şi ilare. Sau cum e cazul îngunoierii oraşului de la finele anului trecut. Care produce mari incomodităţi oraşenilor, deoarece gunoaiele continuă să persiste practic în fiecare cartier şi stradă din urbe. Şi care provoacă nemulţămire în mijlocul oraşenilor, deoarece ei plătesc un serviciu de care nu se pot folosi.

Cea mai mare nedumerire de care se ciocnesc bălţenii e cea care ţine de lipsa primarului de la locul de muncă deja de un an şi jumătate. Un angajat al unei instituţii sau întreprinderi, dacă lipseşte nemotivat de la locul de muncă, este supus pedepsei, fiind sancţionat financiar sau chiar eliberat din funcţie. În cazul primarului de la Bălţi, care nu a mai intrat în biroul său din septembrie 2016, nimic nu se întâmplă. Şi consiliul municipal îi bate din palme pentru că acesta nu se arată la serviciu. Bună treabă!

Că primăria nu are primar şi viceprimar, pe cei din o bună parte ai fracţinii “Partidul Nostru” al Consiliului Municicpal Bălţi nu-i interesează. Plecarea lui Igor Şeremet, care a dus pe umerii săi tot greul Primăriei pe parcursul perioadei de când Renato Usatâi nu doreşte să se întoarcă acasă, deasemenea, nu produce nici un fior în sufletele consilierilor rămaşi în fracţiunea “Partidului Nostru” a Consiliului Municipal. Ei au altă logică. Una strâmbă, meschină, dublicitară şi „revoluţionară”, dacă nu chiar războinică.

Poetul şi publicistul Nicolae Dabija scria acum ceva timp în “Literatura şi Arta” că Republica Moldova se află în plin război. “Chiar dacă nu se aud pe străzile Chişinăului huruit de tancuri, ţăcănit de mitraliere, explozii de bombe. Chiar dacă nu vezi ruine la tot pasul. Chiar dacă nu simţi miros de praf în nări. Dar pace nu e. Războiul e în toi.” Dabija concretizează că e vorba despre “războiul informaţional pe care-l poartă contra noastră Federaţia Rusă, cu toate posturile ei de televiziune şi radio (peste 200), cu publicaţiile acesteia de care sunt doldora toate chioşcurile din republica noastră, inclusiv „Moldova suverană”, un ziar rusesc care apare în limba română, ş.a. E un război nevăzut, „paşnic”, care se desfăşoară fără mare zgomot, care nu e la vedere şi de care îţi dai seama abia după ce intri în casă şi deschizi televizorul”.

La Bălţi se simte mult mai tare canonada tunurilor propagandistice ruseşti. Mai ales că Renato Usatâi se ascunde la Moscova, de unde dă indicaţii prin Skype cum să se traiască la Bălţi. Iar duelul dintre Chişinău şi Consiliul Municipal Bălţi ne face să credem că Nicolae Dabija a scris în editorialul sau doar despre jumătate de adevar.

Gazetar


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100